- Informatie
- Michiel de Ruyter
Producent; Klaas de Jong, Regisseur en camera; Roel Reiné
Spelers; Frank Lammers (Michiel de Ruyter), Sanne Langelaar (Anna de Ruyter)
Lukas Dijkema (Van Brakel), Barry Atsma (Johan de Witt), Lieke van Lexmond (Wendela), Roeland Fernhout (Cornelis de Witt), Hajo Bruins (Tromp)
Gezien in Figi, Zeist
Film gezien op 7 maart
- Recensie 1
Unieke zeilschepen naar Nederland voor de epische avonturenfilm Michiel de Ruyter
Op vier bijzondere zeilschepen zullen op het Markermeer filmopnames, waaronder historische zeeslagen, plaatsvinden voor de epische avonturenfilm over het leven van Nederlands grootste zeeheld MICHIEL DE RUYTER (1607-1676).
De Etoile du Roy, onder andere bekend uit de ITV-serie over Marine officier Horatio Hornblower, het Russische fregatschip Shtandart en uit Nederland het VOC-schip Batavia, dat speciaal op 25 juni voor de filmopnamen van de steiger van de Bataviawerf in Lelystad naar het Markermeer gesleept wordt. Hiervoor zullen door kranen en zwaar materiaal onder meer de trappen die toegang geven tot de Batavia en 100.000 kilo aan ballast (200 blokken beton van ongeveer 500 kg) verwijderd moeten worden. Ook het Statenjacht Utrecht wordt meerdere malen gebruikt in de film.
Met geavanceerde computertechniek zullen later honderden schepen aan het beeld toegevoegd worden. De opnames op het Markermeer duren van 26 juni tot en met de derde week van juli.
Etoile du Roy
De Etoile du Roy is in 1996 in Turkije, onder de naam Grand Turk, gebouwd voor de productie van de ITV-serie over de Marine-officier Horatio Hornblower. De Grand Turk was een driemaster zesde tarief fregat (aanduiding zesde tarief: klein oorlogsschip met tussen de 20 tot 28 9 ponds kanonnen op een enkel dek), dat met haar ontwerp sterk geïnspireerd werd door de HMS Blandford uit 1741.In 2010 werd het schip gekocht door het Franse bedrijf Étoile Marine Croisières, met als thuishaven Saint-Malo, Bretagne en werd het omgedoopt tot Étoile du Roy (“King’s Star”).
Shtandart
In 1703 liet Tsaar Peter de Grote naar eigen ontwerp zijn eerste schip voor de nieuwe Russische Marine bouwen. Op 24 maart in dat jaar werd in St. Petersburg de kiel gelegd van de Shtandart, waarna binnen 5 maanden de bouw werd afgerond. De Tsaar werd zelf de eerste kapitein op het schip dat 16 jaar dienst deed als vlaggenschip van de Russische Marine.
300 jaar later werd op 4 november 1994 in St. Petersburg de kiel gelegd voor de bouw van een exacte kopie van het schip waar Peter de Grote zo veel om gaf. Volgens de traditie van de 18e eeuw werd ook de “nieuwe” Shtandart rijkelijk gedecoreerd met prachtig beeldsnijwerk. Na 5 jaar hard werken met een bouwploeg van ongeveer 40 personen onder leiding van Vladimir Martous, werd de replica in 1999 in het bijzijn van 40.000 toeschouwers te water gelaten. De eerste reis van Frigate Shtandart, precies 10 jaar geleden, was naar Zaandam waar Peter de Grote het vak van scheepstimmerman leerde.
De Shtandart maakt als trainingsschip onderdeel uit van het non-profit Projekt Shtandart uit St. Petersburg. Het schip neemt jaarlijks deel aan diverse Tall Ships Races.
Batavia
Het VOC-retourschip Batavia werd in 1628 gebouwd in opdracht van de Verenigde Oost- Indische Compagnie (VOC) op de Peperwerf in Amsterdam. Op 4 juni 1629 is het schip, met 332 opvarenden aan boord en met bestemming Java, op zijn eerste reis vergaan voor de kust van West-Australië.
De reconstructie van de Batavia werd in 1985 in Lelystad gestart. Onder leiding van scheepsbouwmeester Willem Vos is door een wisselende groep reïntegranten, vrijwilligers en medewerkers aan het schip gebouwd. Uitgangspunten waren authentieke herbouw, met gebruikmaking van originele materialen en een bouwmethode op ambachtelijke wijze. Op 7 april 1995 heeft Koningin Beatrix dit schip Batavia gedoopt, waarna het te water is gelaten.
Ondanks de zuinige aard van de Nederlanders, werden VOC schepen rijk versierd met veel beeldsnijwerk. De Galjoensleeuw op de Batavia is als het ware het gezicht van het schip. De leeuw is gemaakt van Lindehout. De spiegel is het visitekaartje van de Batavia. Je kunt er op lezen van welke ‘maatschappij’ het schip is, in dit geval de VOC, en waar het vandaan komt. De VOC had zes afdelingen, die elk hun eigen letter hadden. A = Amsterdam. Op het holle gedeelte is een prachtig zeegezicht geschilderd. De vier staande figuren zijn twee Germanen en twee Nassau’s, die verwijzen naar de Bataafse mythe, waar het schip haar naam aan dankt. De figuren daaronder, dienden om de zeegeesten af te schrikken.
Statenjacht Utrecht
Het Statenjacht De Utrecht is de authentieke reconstructie van een historisch zeilschip, gebouwd op basis van originele tekeningen uit 1746. De Utrecht is een replica naar een ontwerp van Engel de Ruyter (zoon van Michiel de Ruyter). De rijk versierde Statenjachten werden in de 80-jarige Oorlog ingezet voor het vervoer van de bevelhebbers.
De filmopnames van MICHIEL DE RUYTER zijn in volle gang. Frank Lammers en Sanne Langelaar spelen Michiel en Anna de Ruyter. De Engelse acteur Charles Dance vertolkt de rol van King Charles II. Er wordt onder andere gefilmd in Zeeland (Veere, Zierikzee, Middelburg), Bergen op Zoom, Den Haag, op Texel, de Noordzee, het Markermeer, de Waddenzee en in België.
Recensie 2
Filmrecensie: Michiel de Ruyter - Roel Reiné
Filmrecensie: Michiel de Ruyter - Roel Reiné
Groots opgezette historische film over de Nederlandse zeeheld, gespeeld door Frank Lammers. Overdonderend spektakelstuk.
De Nederlandse regisseur Roel Reiné draaide als twintiger al zijn eerste tv-series en brak op zijn dertigste door met de actiefilm The Delivery (1999).
Dat hij daarmee een Gouden Kalf won voor Beste Regie werd niet door iedereen gewaardeerd en toen de opvolger Adrenaline (2003) ook nog werd afgekraakt had Reiné genoeg van het bekrompen Nederlandse filmwereldje.
Hij vertrok ruim 10 jaar geleden naar de VS, waar hij in rap tempo een groot aantal actiefilms draaide zoals Death Race 2 en The Scorpion King 3. Straight-to-dvd-films wellicht, maar Reiné verwierf intussen wél naam als de actieregisseur die een budget van 10 miljoen dollar eruit kan laten zien als 100 miljoen. Voor Michiel de Ruyter keert hij terug naar Nederland om - met een budget van 8 miljoen euro - een historische film vol zeeslagen te maken.
Game of Thrones
Zelden was de uitdrukking 'geen zee te hoog’ meer van toepassing dan op deze film: vier historische schepen werden gebruikt voor de zeeslagen, plus honderden figuranten in 17e eeuwse kleding, terwijl de cast uit klinkende namen bestaat: Rutger Hauer! Derek de Lint! Charles Dance uit Game of Thrones! Frank Lammers is geknipt voor de titelrol van de eenvoudige jongen die nationale zeeheld zou worden.
Reiné koos ervoor om 30 jaar vaderlandse geschiedenis te comprimeren in één jaar, om de vaart erin te houden. Dat levert een snelkookpanfilm op die door Michael Bay (Pearl Harbor) lijkt te zijn gemaakt: de camera vliegt tijdens zeeslagen tussen de schepen door, houtsplinters vliegen na kanoninslagen in slow motion door de lucht en de Nederlandse vlag wappert tegen een ondergaande zon.
Het is spierballencinema als een jongensboek vol uitroeptekens, maar Reiné beheerst het genre tot in de details.
Vlees en bloed
Hij zorgt echter ook voor rustpunten: te midden van de vele, door bekende acteurs gespeelde, historische personages die in duizelingwekkende vaart voorbij trekken weet de relatief onbekende Sanne Langelaar indruk te maken als Anna, de vrouw van Michiel de Ruyter. Zij maakt van deze op papier ondankbare rol (de treurende thuisblijver) een vrouw van vlees en bloed - én met immer perfect gestifte lippen.
Goed, er had best een zeeslagje minder in de twee en half uur durende film gekund en de modern aandoende dialogen plus de historische vrijheden zullen menig geschiedenisleraar doen gruwen. Maar alleen al voor het lef waarmee van deze episode uit de vaderlandse geschiedenis geen stoffige kostuumfilm doch een enerverende actiedrama is gemaakt verdient Michiel de Ruyter vier sterren én een groot publiek.
BEOORDELING
Door: NU.nl/André Nientied
- Vorm
- Opnamelocaties; Zierikzee, Middelburg, Den Haag, Amsterdam, de Bataviawerf, Lelystad en Markermeer
- De hoofdpersonen waren gekleed zoals mensen uit de 17e eeuw en zagen er ook uit zoals mensen uit die tijd vooral kleden en leefden.
- De plaats en kleding bepaalde erg goed de sfeer van de film. Op zee was het wachten op een zeeslag. Op land in een huis was het rustiger en buiten de huizen was het geen zeeslag, maar meer vriendelijk iedereen met elkaar en verder in de film een plek om te wachten tot er wordt aangevallen.
- De muziek had een rol in de film. Bij de zeeslagen zorgden de muziek om het nog spannender te maken en je aandacht goed te houden.
- Er waren niet echt speciale geluidseffecten. Op het begin kon ik niet altijd de Nederlandse taal niet goed verstaan. De kanonskogels en geluiden van de geweren waren goed gedaan maar verder niet iets speciaals.
- Het verhaal werd in de tijd van de 17e eeuw gespeeld en dan verder in chronologische volgorde. In de film kwamen er geen flashback of terugblikken. De film liep eigenlijk gewoon in één lijn en was verder niet moeilijk gaan doen met de tijdslijn.
- De zeeslagen dat Michiel de Ruyter voor het eerst admiraal is is me nog goed nagebleven en de executie van de broers de Witt en de begrafenis van Michiel de Ruyter.
9. De camera punten speelden een rol bij de zeeslag. Het liet alles goed zien. De gehele zeeslag, maar ook een goed beeld van de verschillende schepen die belangrijk waren.
Bij de executie waren de camera plekken niet heel speciaal. Dan bij de begrafenis was het weer mooi om het gehele plein te kunnen zien en de verschillende plekken waren belangrijke mensen stonden.
10. Michiel de Ruyter is een historische avontuurfilm.
III. Inhoud
11. In de Gouden Eeuw is Nederland zeer welvarend en een grootmacht op zee. Na het overlijden van admiraal Maarten Tromp wordt Michiel de Ruyter aangesteld als zijn opvolger. De Ruyter behaalt grote successen als admiraal over de oorlogsvloot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en weet met zijn vlaggenschip, de Zeven Provinciën, de Engelsen te verslaan. In de Republiek is echter een binnenlandse machtsstrijd losgebroken tussen de republikeinen, met als aanvoerder raadspensionaris Johan de Witt en de Orangisten, die het stadhouderschap in ere willen herstellen en prins Willem III op de troon willen plaatsen. Als De Witt wordt vermoord en Willem III als stadhouder is geïnstalleerd, wordt De Ruyter op een onmogelijke missie gestuurd door prins Willem III. Hij overlijdt in tijdens de Slag bij Agosta, waar de Fransen hem een laatste saluut geven.
12. Een oorlog, tussen Nederland (toen nog met België erbij) en Engeland en Frankrijk.
13. Michiel de Ruyter, de hoofdpersoon. De Ruyter blijft loyaal naar zijn vaderland toe zelfs al hebben de mensen de beste dingen tegen hem gedaan. Hij vindt dat iemand moet beginnen met het laten zien dat de staatsmensen ook loyaal zijn naar de prins.
Hij is loyaal, een goede strategist, leider en hij is één van de beste admiraals die Nederland ooit heeft gehad. Dit herken je aan zijn manier van leiderschap op zijn schip.
Johan de Witt, hij wordt tot voorzitter gepromoveerd in het begin van de film. Hij is loyaal aan zijn broer en wil Nederland graag helpen om de oorlog door te komen. Hij is meer gericht op het politieke spelletje van de hele oorlog buiten en binnen Nederland.
14. Johan en Michiel zijn goede vrienden. De twee wit zijn broers. Michiel en Tromp waren eerst ene soort vijanden en daarna werden ze ook vrienden.
15. Ze vertegenwoordigen een bepaalde standpunt. Nederlanders de winaars en dan daar binnen de lagere mensen zijn de staatsmensen en de mensen van oranje zijn de hogere mensen. De Engelse en Fransen zijn de vijand.
16. Michiel, hij moet orders opvolgen terwijl hij zelf weet dat het zijn dood zal worden.
IV functie
17. Een stuk geschiedenis over te brengen. Het laat op een nog normale manier zien aan het publiek wat er was gebeurt in die tijd met het land en de mensen.
18. Muziek is gebruikt en ook verschillende manieren met de camera om een stuk goed over te laten komen.
V Jouw reactie
19. Ik verwachte dat het wel over de geschiedenis ging, maar niet dat het zo mooi kon worden overgebracht. Mijn verwachtingen zijn vervuld en verder.
20. Het karakter van Michiel de Ruyter en dat hij toch op het eind nog steeds de orders op volgde van de irritante prins.
21. Ik vond Michiel de Ruyter een mooie, avontuurlijke en historische film. Het brengt goed aan het publiek over wat er in die tijd speelden en hoe de mensen in die tijd daarmee leefden. Het laat de verschillende kanten zien van de groepen die in Nederland woonden en hoe de mensen in die tijd werden gezien en behandeld.
Maak jouw eigen website met JouwWeb